Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.
Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí
Bašková, Barbora
Bakalářská práce s názvem „Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí“ se zabývá problematikou pěstování a hodnocení kvality cukrové řepy. Zejména se zaměřu-je na faktory ovlivňující výnos a kvalitu bulev cukrovky. V praktické části byly graficky zpracovány a vyhodnoceny výsledky řepné kampaně od roku 1996 do roku 2018, pokaž-dé byl vyhodnocen jeden nejlepší a jeden nejhorší rok za celé sledované období. Z výsledků bylo zjištěno, že cukrová řepy je velmi citlivá plodina, která je úzce závislá na klimatických podmínkách. Pokud v průběhu vegetace cukrovky dojde k nepříznivým ne-bo naopak příznivým klimatickým podmínkám dochází k poklesům nebo nárůstům výno-sů a cukernatosti.
Hodnocení zaplevelení vybraných porostů cukrové řepy
Kollár, Milan
Cílem této bakalářské práce je hodnocení zaplevelení vybraných porostů cukrové řepy. Hodnocení se provádělo v letech 2018 a 2019 na vybraných pozemcích firmy PRO-AGRO, spol. s r.o. v okrese Vyškov. Vyhodnocení zaplevelení na vybraných pozemcích bylo provedeno pomocí početní metody. Byly stanoveny tři termíny pozorování a hod-nocení, první po zasetí a v době vzcházení, druhý před 2. nebo 3. aplikací herbicidů a poslední v průběhu srpna až září. Nejčastěji se v prvním termínu pozorování vyskytoval výdrol pšenice ozimé (Triticum aestivum) a merlík bílý (Chenopodium album). Ve dru-hém termínu byl pozorován výskyt merlíku bílého (Chenopodium album), tetluchy kozí pysk (Aethusa cynapium) a velký výskyt kostivalu lékařského (Symphytum officinale). Ve třetím termínu byla největším problémem plevelná řepa (Beta vulgaris var. altissima).
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Chlebanová, Petra
Práce se zabývá a hodnotí produkční a ekonomické aspekty pěstování cukrové řepy. V teoretické části práce je uvedena podrobná charakteristika plodiny včetně požadavků na prostředí, zařazení cukrové řepy do osevního postupu, výživa a ošetření porostu, sklizeň a skladování. V první části práce jsou také charakterizovány základní způsoby zpracování půdy, ale i moderní technologie. Zároveň práce popisuje ekosystémové služby a využití v oblastech fytoenergetiky nebo biotechnologií. Teoretickou část uzavírají kapitoly, které se věnují problematice ekonomiky pěstování, legislativě a přibližují současný stav v odvětví. Praktická část se zabývá hodnocením vlivu různého zpracování půdy na kvalitativní parametry, jako je například výnos nebo cukernatost. Pokus byl realizován na polní pokusné stanici v Žabčicích, v rámci pokusu AGRO 2. Došlo k hodnocení tří variant zpracování půdy – klasické zpracování s orbou, minimalizační technologie a přímé setí v ročnících 2017 – 2019.
Vliv technologie pěstování cukrové řepy na množství a kvalitu půdní organické hmoty
NOVÁKOVÁ, Aneta
Diplomová práce je zaměřena na sledování obsahu půdní organické hmoty a její kvality ve dvou variantách vzorků. Hlavním cílem práce je analýza a porovnání hodnot vzorků půdy odebíraných v porostu řepy cukrové s využitím dvou odlišných variant agrotechnických zásahů - mechanické likvidace plevelů s kypřením a varianta s využitím pesticidů bez kypření. Odběry probíhaly v blízkosti obce Úhřetická Lhota v Pardubickém kraji. Vzorky byly zpracovány v laboratoři a po jejich analýze byly stanoveny sledované parametry kvantity a kvality půdní organické hmoty: CPPOH - uhlík primární půdní organické hmoty, CSOF - uhlík stabilních organických frakcí, Corg - celkový organický uhlík, konstanta k - indikátor kvality primární půdní organické hmoty
Stanovení vybraných parametrů rozdílných způsobů zakládání porostu cukrové řepy
CHADRABA, Václav
Práce je zaměřena na provozní porovnání dvou technologií založení porostu cukrové řepy. Porovnání proběhlo na dvou sousedících pozemcích s téměř stejnými vlastnostmi. Na jednom pozemku byl porost založen pomocí technologie pásového zpracování půdy (Stip-Tillage). Na druhém pozemku byla využita minimalizační technologie zpracování půdy, konkrétně kypření a následná příprava před setím pomocí kompaktoru. Na pozemcích bylo hodnoceno několik parametrů samotné přípravy půdy. Následně byl porost sledován během vegetační doby. Práce je doplněna také o výnosové parametry a zjednodušené ekonomické zhodnocení.
Vývoj a rozmístění produkce cukrové řepy ve světě
NÁROVEC, Václav
Bakalářská práce se věnuje geografii cukrové řepy ve světě, podrobněji v Evropě a také v České republice. Úvodní kapitoly vyhodnocují příslušnou odbornou literaturu a charakterizují cukrovou řepu jako plodinu. Datově je práce založena na údajích o produkci a osevních plochách z databázi FAO, Eurostat a ČSÚ. Údaje z období let 1961 až 2016 jsou vizualizovány prostřednictvím kartogramů, kartodiagramů, grafů a tabulek. Výsledná zjištění jsou komentována na pozadí fyzickogeografických a v čase se měnících sociogeografických faktorů působících na pěstování a také zpracování cukrové řepy v jednotlivých územích. Celková produkce cukrové řepy ve světě postupně narůstá, ovšem v jednotlivých státech s rozdílným tempem a s výkyvy. Cukrová řepa je především evropskou plodinou, kterou v současnosti nejvíce produkuje Rusko (významný nárůst v posledních 15 letech), s odstupem Francie, USA a Německo (stagnace až malý růst u těchto států), dále Turecko, Polsko, Egypt (významný nárůst), Ukrajina (významný pokles) a Čína. Z pohledu NUTS je největší koncentrace produkce cukrové řepy v severovýchodní Francii, s přesahem do Beneluxu. Česká republika se vyznačuje výkyvy v celkové produkci a koncentrací produkce do blízkosti zbylých 7 cukrovarů.
Porovnání senzorických vlastností džemů slazených steviol-glykosidy a dalšími sladidly
KÜFFNEROVÁ, Nela
Cílem diplomové práce bylo hodnocení senzorických vlastností borůvkových a rybízových džemů slazených vybranými steviol-glykosidy a jejich porovnání s dalšími sladidly. Pro hodnocení senzorických vlastností byly použity rebaudiosid A a steviosid, dále pak aspartam, erythritol a řepný cukr. Stevia rebaudiana var. Bertoni je vytrvalá rostlina, která obsahuje sladivé steviol-glykosidy, které mají uplatnění v potravinářském průmyslu. Od roku 2011 jsou na území EU dostupné pod označením E960. Nejvyužívanějšími steviol-glykosidy jsou steviosid a rebaudiosid A, vyznačující se vysokou sladivostí, která může být až 200 - 400krát vyšší než sacharóza. Používání sladidel je legislativně povoleno a tak lze provádět senzorické analýzy a zjišťovat tak vnímání těchto přídatných látek v potravinách. Tyto analýzy hodnotí potraviny za pomoci smyslových vjemů. Metodická část práce obsahuje postup a použité metody pro získání vyhodnocení dat ze senzorické analýzy po degustaci džemů, která probíhala za účasti deseti hodnotitelů z řad studentů na pracovišti JU v Českých Budějovicích. Respondenti své hodnocení zapisovali do předem připravených protokolů. Výsledky v diplomové práci jsou vyhodnoceny metodou dle Kramera, která se pro tento druh analýzy používá. Podle této metody byl stanoven kritický rozsah mezi 20 40 s hodnotou pravděpodobnosti P = 95%. Vyhodnocení je popsáno za pomocí grafů a tabulek, doplněné o slovní popis. Výsledkem analýzy diplomové práce je, že použití samotných steviol-glykosidů není nejvhodnější způsob doslazování džemů. Přijatelné hodnocení džemů obsahující steviol-glykosidy byly prokázány u parametrů barvy a vůně. Důvody méně úspěšného hodnocení u steviol-glykosidů mohou být v důsledku špatného pH potravin nebo i špatně zvoleného dávkování, bez kombinace s jinými druhy sladidel. Nejlepší senzorické vlastnosti vykazoval tradičně řepný cukr a aspartam následovaný rebaudiosidem A a steviosidem, kteří se umístili na třetím a čtvrtém místě z pěti použitých sladidel. Součástí diplomové práce bylo vyhodnocení dotazníků, kde výsledkem bylo, že dotazující dávají přednost při výběru džemů spíše ovocné složce (druh ovoce, množství), než čím jsou džemy slazeny.
Systém pro sběr dat a monitoring procesů v analytických laboratořích cukrovarů.
Mashera, Anton ; Pour, Jan (vedoucí práce) ; Fortinová, Jana (oponent)
Tato práce je věnována procesům v oblasti cukrovarnictví. Konkrétně se jedná o procesy nákupu surovin, jejich následného zpracování a analýzy v cukrovarech. Hlavním cílem této práce je podrobný popis informačního systému, který se nachází ve fázi vývoje, jenž umožní jeho uživateli kontrolovat tyto procesy, mít po ruce důležité informace v režimu on-line a také plánovat zdroje na základě výpočtů, které daný informační systém bude poskytovat. Budou zde také představeny důvody, proč je potřeba takovýto systém vyvíjet a jaké přínosy bude mít cukrovar z jeho zavedení. Při popisu zmíněného systému bylo využito jak mých vlastních znalostí z oblasti procesní analýzy a návrhu informačních systémů, stejně tak i pomoci mých kolegů ze společnosti OOO "NPF "Labimpex Plus", kteří se bezprostředně zabývají vývojem tohoto systému. Všechny informace, týkající se procesů probíhajících v cukrovaru, stejně jako ostatní informace spojené s cukrovarnickým průmyslem jsem získal díky komunikaci se zaměstnanci cukrovaru OAO "Gorodejsky Sacharnyj Kombinat", na jehož příkladu budou sestaveny a popsány všechny tyto postupy. Za klad své práce považuji sestavení kompletního popisu zmíněného informačního systému, včetně jeho funkčních možností a jasně definovaných přínosů, a dále pak uvedení důvodů, proč by potřebovaly cukrovary tento systém zavést. Takového popisu a odůvodnění se pak dá využít při prezentaci tohoto systému zákazníkovi. Práce má následující strukturu: - Úvod - Teoretická část - Procesy na cukrovaru - Systém pro sběr dat a monitoring procesů - Závěr
Světový trh cukru a postavení ČR na tomto trhu
Vrběcká, Lucie ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Kolář, Martin (oponent)
V mé diplomové práci se zabývám analýzou světového trhu cukru a postavením České republiky na tomto trhu. V prvním kapitole obecně popisuji cukr, jeho využití, spotřebu a produkci, popisuji i významné produkční oblasti. Ve druhé části se zabývám omezením trhu ze strany Evropské unie, popisuji jednotlivé reformy a kvóty s dopadem na jednotlivé země. Ve třetí části, a to té nejdůležitější, se věnuji obchodu s cukrem na burzách, jaké nástroje se používají k obchodování, nové formy obchodování jako např. Fair Trade a také popisuji faktory, které ovlivňují vývoj cen. V poslední části, rovněž důležité, píši o postavení České republiky na světovém trhu a jeho vývoji v průběhu let a útlumu produkce cukru v naší zemi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.